Gwich'in kultur i NWT

Mens jeg haiker meg nordover igjennom Canadas flotte natur, begynner jeg å høre snakk om en slags samling, eller festival som skal være oppe i Fort McPherson, rundtum tiden når jeg kommer dit. Litt usikker på hva dette egentlig er, men desto mer interessert ankommer jeg den lille byen langs Peel River. Jeg har riktignok fortsatt ikke roet meg helt ned, så jeg haster ut på tur etter et par dager, tross at samlingen fortsatt ikke har begynt. Som beskrevet i en tidligere blogpost, er det her snakk om ferden opp Rat river, som jo viste seg å bli bomskudd. Etter avslappende uke pa elva kommer jeg tilbake til McPherson, og far oppleve de siste dagene av samlingen.


Gwitchnin er en gruppe folk man kan finne i Nordvestre del av Nord Amerika. Gwich'in betyr "One who dwells", men kan ogsa bli refferert til som Tukudh, eller Locheoux. For min del vekslet jeg mellom Gwich'in, Inuit, Eskimo, Indian, First Nation, Natives. Forstod det slik at meningene er litt delte pa hva man faktisk skal kalle "slike folk". Noen mener Indian eller Eskimo er diskriminerende, mens andre mener det er helt greit. Skulle man vaere skikkelig gentleman, var det riktignok "First Nation" som ble brukt. Tradisjonelt har dette folket levd av jakt og fiske, men situasjonen har desverre endret seg na, og mesteparten lever pa myndighetenes pengestotte.


En samling som dette arrangeres annevært år, og er en anledning for å ta opp seriøse tema som beskytting av caribou, eller toppsaken nå: Peel River (se under). Men disse møtene er i mindretall. Tradisjonelle leker, god mat samt sang og dans er det mer av, til glede for både lokale og de få besøkende som er her. Mat og kaffe serveres fra morgen til kveld, caribou og røyka fisk er blant annet på menyen. Hver kveld samles alle i "Complex", eller på godt norsk - flerbrukshallen for dans og sang. Jiggekonkurranse, tradisjonell trommedans, beste tradisjonelle klesdrakt konkurranse, beste snille mann og dame konkurranse osv. Listen fortsetter langt, og med mange rare innspill.


Peel River

Dette er en svaert kontroversiell sak i Yukon og NWT i disse tider. Myndighetene vil odelegge deg store vassdraget, for a drille etter olje som skal vaere der. Langs vassdraget bor mange lokale som fisker og jakter langs elva, og mange turister trekkes ogsa arlig til elva. Jeg padlet selv 1 uke pa Peel og dens sideelver, her ma man bare krysse fingrene og hape myndighetene tar til fornuft. Les mer pa: http://www.protectpeel.ca/


En tradisjon for deling

Ingen har spessielt mye mellom hendene, men man deler desto mer av det lille man har. Ilopet av tiden jeg var i McPherson var jeg bade i begravelse og bryllup. Et slikt selskap kan jeg kort beskrive: Alle sitter samlet i en ring i samfunnshuset. Mat blir servert ut i botter og spann av de frivillige. Kjott, fisk, brod og suppe sa mye du kan orke. Her gjelder det a ta sa mye man klarer, flesteparten av gjestene fyller ogsa opp lommene sa de har mat til de neste dagene. Desserten folger pa med noen farlig sote kaker, og godteri blir kastet ut pa gulvet til barna. Nar man tror alt er over, og man kan rulle hjem, starter servitorene pa en ny runde. Denne gangen gar de med store pappesker med sigaretter, ogsa disse deles ut med den storste selfolgelighet. Flere av de eldre kjenner sin besokelsestid, og stikker opptil 6 stk ned i lomma.