Yukon Quest 2013, verdens tøffeste hundeløp


Når jeg fikk spørsmål om jeg ville kjøre Yukon Quest 2013, var det vanskelig å si nei. Noe endringer blir det dermed på den planlagte ekspedisjonen. Det blir nå 2 måneder padling og vandring i den Canadiske villmarken, før kursen settes mot grenseovergangen og Big Lake. Her skal jeg tilbringe høst og vinter, fra midtveis i September til April. Etter oppholdet med hundekjøring er over, vil ekspedisjonen fortsette som originalt planlagt. Det blir dermed trolig en stund før jeg vender tilbake til Norge.

Iløpet av vinteren skal jeg kjøre flere hundeløp, hvorav Quest blir uten tvil vinterens høydepunkt. Med sine 1600 km over vidde, skog og fjell. Og som overskriften sier, dette regnes som verdens tøffeste løp. Jeg har stor respekt for løpet, å hva jeg og hundene skal igjennom. Det er flere ting jeg var missfornøyd med på årets Femundløp, som jeg tar med meg videre og lærer av mine feil. Før Quest starter kommer jeg til å ha kjørt både Sheep Mountain 150, Knik 200, og Kuskokwim 300. Sistnevnte må jeg ha for å kvalifisere meg til Quest. Tilsammen blir dette 1000 km med løpserfaring. Dette kommer definitift veldig godt med.

Et erfarent spann

Hundene jeg skal kjøre er ikke for noe unghundspann å regne.
Samtlige har tidligere gjennomført Quest eller Iditarod. Det er hundene til Jake Berkowitz, han har sortert ut 32 av sine beste hunder, hvor jeg skal være med å trene halvparten. Dermed får jeg god mulighet til å få bra kontakt med hundene jeg skal kjøre i løp.
Det blir dermed uten tvil mye morro å følge med på framover. Padling i Canada og hundekjøring trening i Alaska og verdens tøffeste løp - Yukon Quest.